Brev til sagsbehandler

Forleden spurgte en skøn kvinde mig, hvad hun skulle gøre, når hun skulle til møde med sin sagsbehandler i forbindelse med en sag om arbejdsprøvning.

Normalt rådgiver jeg ikke i den type sager, da sociale sager ofte kræver mere end, hvad jeg kan yde af omsorg og medmenneskelig forståelse gennem en pc-skærm.

Jeg har dog valgt at lave et blogindlæg om det alligevel, da jeg mener, at det kan komme flere til gode, og også kan bruges i andre typer sager.

 

Dine rettigheder

Først og fremmest er det vigtigt, at du kender dine rettigheder, inden at du går til møde med din sagsbehandler. Der står lidt om dine rettigheder her: Rettigheder kommunen.

Dertil har du blandt andet ret til at have en bisidder med, tage notater, forberede dig med spørgsmål, holde pause, udfærdigelse og underskrift på referat, mens du er tilstede (det er ikke sikkert, at alle sagsbehandlere er enige i dette punkt) etc.

Vedrørende optagelse af samtaler med din sagsbehandler, kan du læse dine rettigheder her: Lydoptagelse.

Særligt vedrørende bisiddere

Vær opmærksom på, at der er visse regler vedrørende bisiddere. De er dine ekstra ører, de kan hjælpe dig med at huske dine spørgsmål og bede om en pause samt støtte dig psykisk. Derudover har en bisidder ikke ret til at deltage i selve samtalen.

Du kan læse mere om bisiddere her: Bisidder.

Jeg har oplevet bisiddere, der helt har misforstået deres rolle og derfor overtaget styringen af mødet til skade for den person, som de var med. Så læs endelig omkring din opgave/bisidderens opgave inden, at du aftaler noget med nogen.

 

Tag lederskab over mødet

Udover at du kender dine rettigheder og har sat dig grundigt i dem. I hvert fald de som jeg har beskrevet her, så er det også hammervigtigt, at du har forberedt dig med spørgsmål. Jeg noterer lige så meget, når jeg er til møder, som sagsbehandleren gør, og jeg stiller mindst lige så mange spørgsmål.

Hvis du har brug for hjælp fra din læge, som kvinden her, som spurgte mig, i hvert fald efter min professionelle mening, så gør det. Book en tid i dag. Få et stykke papir fra lægen, eller oplys sagsbehandleren om, at du har været til lægen den og den dag, hvor I sammen har gennemgået din problemstilling, og at sagsbehandleren er velkommen til at indhente det pågældende notat fra den pågældende dag (så du ikke skal betale for lægens udtalelse).

 

Det her har du også forberedt hjemmefra

Det er så også det, der gør forskellen mellem dig som en leder, og dig som en person, det er let at snyde og manipulere.

Hvis du i løbet af samtalen kan høre, at her blev der taget en beslutning på dine vegne, så hiver du 2 breve frem med følgende ordlyd:

 

Vedr.: Vores samtale den xx.xx.xxxx – X-navn, Y-efternavn, Q-CPR-nr.

 

Da der i dag på vores møde blev truffet en afgørelse, hvoraf det fremgår, at jeg fik et afslag, skal jeg venligst bede Dem indenfor 14 dage, om at sende de lovregler, som jeg har fået afslag efter samt begrundelse herfor samt klagevejledning etc.

Jeg er blevet givet afslag til trods for, at jeg har meddelt Dem, at jeg var hos min læge den xx.xx.xxxx, og at De ikke har indhentet min læges udtalelse forud for afgørelsen, hvilket jeg er uforstående overfor.

Såfremt jeg ikke hører fra Dem senest 14 dage fra dags dato, vil sagen blive indbragt for tilsynsførende myndighed uden yderligere varsel.

 

Med venlig hilsen

 

X-navn, Y-efternavn

Dato: XX.XX.XXXX (meget vigtigt da du har givet 14 dages fristen)

 

Med min underskrift på nærværende brev erklærer jeg hermed at have modtaget brevet dags dato.

 

_____________________________________________________________________Dato:                                      Underskrift:                                   Titel:

 

Bed også om at få et stempel på og aflever kopien til sagsbehandleren.

 

Ved at forberede dig hjemmefra, er der ikke noget, der bliver væk i posten, mailen eller på kontoret. Du har overbragt brevet direkte, og du har nu en dato, underskrift og stempel samt din sagsbehandlers titel.

Du holder selvfølgelig fast i 14-dagesfristen uden bullshit.

Held og lykke.

Marianne Venø

Cand. jur.

Mobil 42 80 98 98

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

0 Shares
Share
+1
Pin
Tweet
Share